9 Şubat 2013 Cumartesi

Sınavsız İkinci Üniversite

Tüm Üniversite Öğrencilerine ve Mezunlarına Sınavsız İkinci Üniversite Olanağı

Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olanlar ile iki veya dört yıllık örgün yükseköğretim bölümlerinde kayıtlı öğrenciler, Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin bölüm ve programlarının herhangi birine okudukları veya mezun oldukları programlardan/bölümlerden farklı olmak kaydıyla İkinci Üniversite kapsamında başvuru yapabilirler.


Örgün öğretim ile birlikte açıköğretim programına kaydolacak erkek öğrencilerin askerlik işlemleri, örgün öğretimdeki statülerine göre yapılır. Bu durumdaki öğrencilerin açıköğretim programlarına kaydolmaları, askerlik işlemleri ile ilgili herhangi bir hak sağlamaz. Açıköğretim programlarına kayıt yaptırdıktan sonra örgün öğretimden kaydını sildiren öğrenciler bu durumlarını belgelendirmek koşuluyla askerlik işlemleri dâhil tüm öğrencilik hizmetinden yararlanırlar.

Yukarıdaki koşullarda açıköğretim programlarına kaydolan örgün öğretim öğrencileri veya mezunları, örgün öğretimden açıköğretime veya açıköğretim den örgün öğretime ders transferi veya kredi saydırma işlemi yaptıramaz.

Örgün öğretimin herhangi bir programına yerleştirilmiş olan adaylar, yukarıdaki koşullara uymak suretiyle, aynı öğretim yılında kendi alanları dışındaki bir açıköğretim programına kayıt yaptırabilirler.

ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki üniversitelerde okuyan öğrenciler de yukarıdaki olanaklardan aynen yararlanırlar.

Üniversitelerin yaptığı yabancı uyruklu öğrenci seçme sınavı ile Türkiye’deki üniversitelere yerleştirilen yabancı uyruklu öğrenciler de başvuruda bulunabilirler.

Uyruğundan biri T.C. olup yurt dışı yükseköğretim kurumlarını bitirerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından denklik belgesi alanlar da başvurabilirler.

Yurt dışında bir yükseköğretim kurumunda hâlen kayıtlı olan öğrenciler ikinci üniversite kapsamında kayıt yaptıramazlar.

Açıköğretim sistemine göre öğretim yapan fakültelerden mezun olanlar yukarıdaki koşullarda İkinci Üniversite için başvurup kayıt yaptırabilirler.

Herhangi bir yükseköğretim programından mezun olamayan (kaydı silinen), herhangi bir örgün yükseköğretim programında kaydı bulunmayan ve halen açıköğretim programlarında okumakta olanlar yukarıdaki olanaklardan yararlanamazlar.

Bir yükseköğretim programından mezun olan veya halen bir örgün yükseköğretim programında okuyanlardan açıköğretimin bir programına kayıt yaptıranlar, askerlik işlemleri hariç açıköğretimdeki tüm öğrencilik hizmetlerinden yararlanırlar.

Yukarıdaki koşullara uyan lisans veya ön lisans mezunu veya kayıtlı öğrenciler İkinci Üniversite kayıt türünden yararlanabilirler. Adayların kayıtları “İnternet Başvuru” ve “AÖF Bürolarından Kayıt” olmak üzere iki aşamalı yapılmaktadır.

İkinci Üniversite kapsamında Açıköğretim, İktisat, İşletme Fakültelerinin birinci sınıfına kayıt yaptırılabilecek önlisans programları/lisans bölümleri

AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ   (ÖNLİSANS)    
  1. ADALET
  2. BANKACILIK VE SİGORTACILIK      
  3. BÜRO YÖNETİMİ VE YÖNETİCİ ASİSTANLIĞI               
  4. ÇAĞRI MERKEZİ HİZMETLERİ         
  5. DIŞ TİCARET         
  6. ELEKTRİK ENERJİSİ ÜRETİM, İLETİM VE DAĞITIMI*                 
  7. EMLAK VE EMLAK YÖNETİMİ          
  8. EV İDARESİ           
  9. FOTOĞRAFÇILIK VE KAMERAMANLIK         
  10. HALKLA İLİŞKİLER VE TANITIM      
  11. İLAHİYAT               
  12. İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ     
  13. İŞLETME YÖNETİMİ            
  14. KÜLTÜREL MİRAS VE TURİZM        
  15. LABORANT VE VETERİNER SAĞLIK*              
  16. LOJİSTİK                
  17. MARKA İLETİŞİMİ               
  18. MEDYA VE İLETİŞİM           
  19. MENKUL KIYMETLER VE SERMAYE PİYASASI              
  20. MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI      
  21. ÖZEL GÜVENLİK VE KORUMA*** 
  22. PERAKENDE SATIŞ VE MAĞAZA YÖNETİMİ                  
  23. RADYO VE TELEVİZYON PROGRAMCILIĞI  
  24. SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ            
  25. SOSYAL BİLİMLER               
  26. SOSYAL HİZMETLER*        
  27. SPOR YÖNETİMİ
  28. TARIM   
  29. TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ*
  30. TURİZM VE SEYAHAT HİZMETLERİ*               
  31. YEREL YÖNETİMLER
AÇIKÖĞRETİM FAKÜLTESİ   (LİSANS)          
  1. FELSEFE                  
  2. SOSYOLOJİ           
  3. TARİH    
  4. TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI                                     
İŞLETME FAKÜLTESİ   (LİSANS)     
  1. İŞLETME                 
  2. KONAKLAMA İŞLETMECİLİĞİ **                                       
İKTİSAT FAKÜLTESİ   (LİSANS)       
  1. ÇALIŞMA EKONOMİSİ VE ENDÜSTRİ İLİŞKİLERİ       
  2. İKTİSAT 
  3. KAMU YÖNETİMİ                
  4. MALİYE 
  5. ULUSLARARASI İLİŞKİLER
     * Bu programa alınacak öğrenciler staj, klavye sınavı ve uygulama derslerini almak zorundadırlar.
  ** Bu programa alınacak öğrenciler isteğe bağlı staj yapacaklardır.
*** Özel Güvenlik ve Koruma Ön Lisans Programına kayıt yaptıracak adaylar tam teşekküllü resmi bir hastaneden, bu mesleği yapmayı engelleyecek fiziki ve ruhsal engeli olmadığını, erkek adayların 1.75m’den, bayan adayların 1.65m’den kısa olmadığını belgeleyen yeni tarihli heyet raporu ile sabıka kayıtlarının olmadığını gösteren belgelerini kayıt için AÖF bürosuna vermeleri gerekmektedir.
İkinci Üniversite ile ilgili her türlü bilgiyi www.anadolu.edu.tr adresinde  “Açıköğretim” bölümünden takip edebilirsiniz.
                 
2012-2013 öğretim yılı dönemlik-kredili sistemde eğitim-öğretim yapan fakültelere İkinci Üniversite kapsamında planlanan internet başvuru ve kayıt tarihleri aşağıda verilmiştir.

İnternet Başvuru Tarihi
01 Ekim 2012 – 19 Ekim 2012
AÖF Bürosundan Kayıt Tarihi 01 Ekim 2012 – 16 Ekim 2012
AÖF Bürosundan Mazeretli Kayıt Tarihi 17 – 18 - 19 Ekim 2012
Adaylar, http://kayit.anadolu.edu.tr adresinde “İkinci Üniversite” linkini tıklayarak internet başvurularını yapabilirler. (Site internet başvuru tarihleri içerisinde aktif hale getirilecektir.)

İnternet sitesinden başvuru yapmak, yazıcıdan döküm almak ve bankaya gerekli ücreti yatırmak kayıt için yeterli değildir. Kayıt kılavuzunda açıklanan tüm kayıt belgelerini, kayıt süresi içerisinde mutlaka AÖF bürosuna teslim etmeniz, Öğrenci Bilgi Formunu onaylatarak geri almanız gerekmektedir. Aksi takdirde kaydınız yapılmaz.